ⓘ Amalur, coalició. Amalur és el nom duna coalició electoral dIparralde formada pel partit ecologista Europa Ecologia-Els Verds i el partit nacionalista basc Eusk ..

                                     

ⓘ Amalur (coalició)

Amalur és el nom duna coalició electoral dIparralde formada pel partit ecologista Europa Ecologia-Els Verds i el partit nacionalista basc Eusko Alkartasuna per les eleccions legislatives franceses de 2012. En total va obtenir 4.101 vots en la primera volta, el 3.16% dels sufragis.

                                     

1. Història

A Iparralde, Eusko Alkartasuna EA participà en la creació dEuskal Herria Bai, una coalició nacionalista basca amb Abertzaleen Batasuna AB i Batasuna de cara a les eleccions legislatives franceses de 2007; i a les eleccions al Parlament Europeu de 2009, com a membres de la federació Regions i Pobles Solidaris RPS, tant EA como AB donaren suport la candidatura ecologista amb suport de lorganització, Europa Ecologia.

En desembre de 2011, AB convidà EA i Batasuna a consolidar la coalició Euskal Herria Bai. Batasuna acceptà, però lassemblea de militants dEA decidí sumar-se al partit ecologista Europa Ecologia-Els Verds EE-LV mitjançant una nova coalició electoral per a Iparralde que anomenaren Amalur. EA també decidí donar suport la candidata ecologista Eva Joly a les eleccions presidencials. La candidatura presidencial de Joly també va rebre el suport de la RPS, mentre que Batasuna i AB donaren llibertat de vot en les presidencials. EA afirmà que la seva negativa a reeditar la coalició nacionalista es devia al fet que Batasuna rebutjà que la formació ecologista hi participés també a Euskal Herria Bai, cosa la qual AB estaria oberta un cop es consolidés la unió de lesquerra abertzale.

                                     

1.1. Història Programa

El programa dAmalur, basat en la "conversió ecològica de leconomia, a reforçar els territoris per la creació docupacions de proximitat i a prioritzar valors com la innovació, els llaços socials i la solidaritat", proposava labandó progressiu de lenergia nuclear i un pacte per a "una agricultura ecològica i una pesca raonable" en el qual els transgènics estiguin descartats, oposant-se a les grans concentracions de granges i vivers danimals, i reiterant el seu suport a lagrupació ramadera Euskal Herriko Laborantza Ganbera. Amalur advoca per un sistema electoral proporcional i es declara en favor del procés de pau a Euskal Herria.

                                     

1.2. Història Candidats i resultats

Els candidats dAmalur per a les circumscripcions basques en les eleccions legislatives van ser militants dEE-LV:

  • Alice Leiziagezahar, la quarta, que va obtenir 507 vots 2%.
  • Philippe Etcheberry, la sexta, que obtenir 1.793 vots 3.25%.
  • Marie-Ange Thébaud, la cinquena, que obtenir 1.801 vots 3.6%.