ⓘ Cova des Bufador de Son Berenguer. La Cova des Bufador de Son Berenguer és una cavitat natural situada la possessió de Son Berenguer dins el terme municipal de ..

                                     

ⓘ Cova des Bufador de Son Berenguer

La Cova des Bufador de Son Berenguer és una cavitat natural situada la possessió de Son Berenguer dins el terme municipal de Santa Maria del Camí, la galta esquerra del comellar des Forn de Calç, amb lentrada orientada a Llevant.

                                     

1. Descoberta

De temps antic es tenia coneixement dunes grans coves dins Son Berenguer. En el lloc on es troba lentrada hi havia un "bufador" on es podia constatar un potent corrent daire. El descobriment no es va produir fins al 6 dabril de 1953. Tot apunta que la primera exploració la va dur a terme un grup despeleòlegs catalans, membres del Grup dExploracions Subterrànies GES de la Societat de Ciències Naturals del C.M. de Barcelona. Aquests espeleòlegs demanaren a lamo de la possessió si coneixia qualque cavitat per explorar i ell els indicà "es Bufador". Un cop superat lestret passatge daccés arribaren a una gran sala farcida dintactes i nombroses formacions calcàries. La premsa local sen va fer ressò Es va engrandir el forat daccés el mateix estiu de 1953.

                                     

2. Origen i formació

Es tracta duna gran cavitat de desenvolupament pràcticament horitzontal, però amb un rost acusat en el terç final. Pel que fa al seu origen sembla, segons Gabriel Santandreu, que shan barrejat diversos processos de cavernament. Per una banda hi ha un gran rost descendent que ha evolucionat a favor duna potent junta destratificació, la qual ha donat lloc a espais buits. Més tard la cova ha patit un intens procés de reconstrucció calcària que té la seva expressió en forma de colades parietals i pavimentàries.

                                     

3. Descripció de les coves

No lluny de lentrada hi ha la "sala des rem" i la "sala de ses cebes", amb noms que fan al lusió als vistosos espeleotemes que sobserven. De camí cap la part més profunda hi ha un conjunt de grans columnes, colades i massissos estalagmítics de gran bellesa. A mesura que savança per la galeria principal la sala obté volum i dimensions. En un dels costers hi ha una sèrie de racons ornamentats amb conjunts destalagmites i columnes. En algun lloc shi poden observar trencadisses fruit dactes vandàlics, però en els amagats racons shi veuen els vertaders encisos de la cova: estances i galeries, farcides despectaculars formacions, entre les quals destaca un apreciable bosc destalagmites.

                                     

4. Troballes paleontològiques

En les primeres exploracions aparegueren importants restes òssies barrejades amb sediments o a encletxes rocoses, corresponents a Myotragus balearicus. Lestudi i interpretació daquests materials ha permès conèixer millor la història de la presència daquest mamífer propi de les Illes Balears.