ⓘ Abertzaleen Batasuna és el principal partit polític nacionalista basc del País Basc del Nord fundat el 1988. El seu objectiu estratègic és el reconeixement del ..

                                     

ⓘ Abertzaleen Batasuna

Abertzaleen Batasuna és el principal partit polític nacionalista basc del País Basc del Nord fundat el 1988. El seu objectiu estratègic és el reconeixement del País Basc al si duna Europa fonamentada sobre una federació de pobles i no pas Estats-Nacions. Dantuvi i sense deixar de banda el seu principal objectiu estratègic, ha treballat per a obtenir un primer reconeixement institucional dIparralde, com la creació dun Departament Basc, a les zones basques dels Pirineus Atlàntics.

Es tracta dun partit desquerra que pesa un 10% del vot a Iparralde i que ha aconseguit obtenir un nombre significatiu de regidors a municipis dIparralde entre els quals Biarritz. Compta a més amb un tinent dalcalde a Biàrritz, Jakes Abeberry, elegits la Mancomunitat daglomeració Baiona-Anglet-Biàrritz, un conseller general diputat provincial Jean Michel Galant i algunes alcaldies entre les quals la dHiriburu. Ha estat acusat de ser ambigu en la condemna la violència dETA i Iparretarrak, contràriament al PNB o Eusko Alkartasuna. La seva posició és "no-condemna i no-suport", però han fet una petició de treva a ETA que es va fer efectiva el 22 de març de 2006.

Un terç dels seus membres, partidaris dun lligam més fort amb la resta del País Basc sen separà el 2001 per a formar la branca nord de Batasuna.

Des del 2007 és un dels membres integrants de la coalició Euskal Herria Bai.

El diari dopinió més proper és Enbata.