ⓘ Centernac amb ortografia tradicional Sant Arnac, és un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals. El nom prové del llatí Ce ..

                                     

ⓘ Centernac

Centernac amb ortografia tradicional Sant Arnac, és un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals. El nom prové del llatí Centernaco, però ja al segle xii apareix com "Sent Ernach", després "Sant Arnach".

                                     

1. El poble

El poble de Centernac es troba a 330 m daltitud, enlairat a poca distància de la riba esquerra de lAglí, format per un petit grup de cases centrades per l església parroquial de Sant Pere, amb un petita campanar despadanya. El Molí de Centernac és vora lAglí, més al NW, la bifurcació de la carretera de Sant Pau a Prada amb la derivació vers la Torre de França. No és localitzat lindret on hi hagué lesglésia parroquial de Sant esteve de Derc, de la qual depengueren Centernac, Borrat i el mateix lloc de Derc.

                                     

2. El terme

El terme municipal de Centernac, de 6.60 km² dextensió, se situa la vall de lAglí, aigua avall de Sant Pau de Fenollet. Comprèn el poble de Centernac i el Molí de Centernac, més proper a lAglí. Limita amb els termes de lEsquerda N, Lançac E, Caramany S, Ansinyà SW i Sant Martí de Fenollet W. Passa pel terme, seguint lAglí, la carretera D-619, de Sant Pau de Fenollet a Prada, de la que surt un brancal vers Centernac que es continua fins la Torre de França.

                                     

3. El territori

El territori és format de lloms en terreny granític, dominats, al N. per la serra de Còrbs i, al S, per la serra de Vergèrs, que assoleix 584 m daltitud. El riu passa de N a S ben encaixat, a loest del territori, prop hi ha el Molí de Centernac, pràcticament totes dedicades la vinya, la majoria de les quals amb denominació dorigen controlada i unes poques daltres vins; hi ha una petita cooperativa. la banda del migdia, als vessants de la serra de Vergèrs, hi ha jaciments de feldespat, explotats, per una companyia amb seu a Sant Pau de Fenollat. Hi ha una fàbrica de farines prop del riu, amb un sèrie dinstal lacions que formen un petit nucli.

                                     

4. Història

El 899 el vilar de Centernac villare Centernacho pertanyia < >, és dir en franc alou, al noble Esteve i la seva muller Anna, néta del comte Berà I de Rasès i de Barcelona. Al segle xii compartiren el seu territori diversos senyors, i passà a poc a poc, per donacions successives, a lorde militar dels templers. El 1137 Ermengol de So Ermengol VI? llegà als templers els seus honors de les villae de Borrad antic lloc del terme i de Sent Ernach com veiem la forma aberrant del terme ve de lluny, totes dues situacions dins la parròquia de Sant Esteve de Derch. El 1153 foren Guillem Seguer i Guillem de Montagut que els donaren tot el que posseïen en franc alou in Centernaco, Borrat i la vil la de Sant esteve de Derc. Pere de Domanova, fill de Cerdana de Rodes, donava les seves possessions a Centernac el 1157, a Hug Gausfred, el preceptor templer del Masdeu. Finalment, el 1214, Ramon de Viver feia donació al germà Balaguer, preceptor del Masdeu, i al germà Esteve, preceptor de Sant Arnach