ⓘ Planeses és un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals. Es troba en la zona de parla occitana de transició al català. For ..

                                     

ⓘ Planeses

Planeses és un municipi de la comarca de la Fenolleda, al departament dels Pirineus Orientals. Es troba en la zona de parla occitana de transició al català. Forma part de la comarca natural de lAltiplà de Sornià.

                                     

1. El poble

El poble de Planeses es troba a 160 m daltitud, a lesquerra de lAglí, format per un petit grup de cases enlairades damunt el riu i centrades per lantiga església parroquial de Sant Pere segle XI-XII, avui desafectada, petit edifici que mereixeria una millor sort.

El parlar de Planeses, com el de Rasigueres i el de Caramany, ha conservat molts trets catalans, fet que fa que hom el consideri un parlar occità de transició vers el català.

                                     

2. El Terme

El terme municipal de Planese, de 6.16 km² dextensió, es troba la vall de lAglí, entre la Torre de França E i Rasigueres W. El poble de Planeses és lúnic nucli de població del municipi, que limita, a més dels termes esmentats, amb el de Cassanyes S i Maurí N. Només carreteres locals luneixen amb les poblacions pròximes.

                                     

3. El territori

El sector de la vall de lAglí, ací relativament estreta, no sobrepassa de gaire els 100 m, mentre que el sector N. dominat per un altiplà calcari, seleva a 381 m al roc de LAbella o 336 a Roca Corba en els serrats que separen les conques de lAglí del riu de Maurí i al S no arriba als 300. Prop del terme de Rasigueres hi ha antics meners de ferro. Una bona part del territori és cobert de garrigues i matolls i la superfície agrícola es limita a 161 ha en mitja dotzena dexplotacions, dedicades en gran majoria la vinya 158 ha de les quals de denominació dorigen controlada i 2 daltres vins. Hi ha una societat cooperativa de vinificació. Hi ha una empresa de construcció dobres públiques.

                                     

4. Historia

La Villa Planasiis, esmentada el 1260 Planezes el 1660, fou seu duna senyoria laica. Un senyor de Planeses era present el 1619 a les festes que tingueren lloc a Tolosa per acollir al duc Enric II de Montmorency. El 1706 el lloc és citat entre daltres de la diòcesi dAlet als quals el rei Lluís XIV concedí que el preu de la sal necessitaria els ramats es reduiria a 10 lliures el minot per compensar les males collites successives que havien sofert els seus habitants.

                                     

5. Demografia

La població era el 1365 de 20 focs, igual com el 1375, però la fi del mateix segle XIV consta només 1 foc. El 1750 tenia 60 habitants, el 1762 i el 1789 comptava amb 12 focs i el 1818 el cens era de 97 h. Al llarg del segle XIX es mantingué per damunt dels 100 h, així com entrat el segle XX 152 el 1926, però els darrers decennis el procés és negatiu fins a arribar el 1982 que torna a pujar, arribant al 2015 amb 105 h.