ⓘ Graus de Canavelles. Les Graus de Canavelles són un congost de la Tet situat entre els termes comunals de Canavelles i de Nyer, tots dos de la comarca del Confl ..

                                     

ⓘ Graus de Canavelles

Les Graus de Canavelles són un congost de la Tet situat entre els termes comunals de Canavelles i de Nyer, tots dos de la comarca del Conflent, la Catalunya del Nord.

Es troben al sud del terme de Canavelles i al nord-oest del de Nyer; el congost corre de forma sinuosa doest a est. És un indret on la Tet passa de forma molt sinuosa entre penyals, que deixen un espai estret per al pas de les vies de comunicació. Així, la carretera supera les Graus de Canavelles pel nord, a lesquerra de la Tet i, per tant, pel terme de Canavellles, mentre que el ferrocarril ho fa pel sud, la dreta de la Tet i pel terme de Nyer.

Lestret pas de les Graus de Canavelles era, en època medieval, estretament vigilat: servien a aquest efecte els castells de Serola a loest, al costat del qual hi havia lesglésia de Sant Pere de Serola, i de Nyòvols, a lest. Aquest darrer era complementat, a laltra banda de la Tet, per la Torre de Nyòvols.

                                     

1. Bibliografia

  • Becat, Joan. "101 - Nyer i 175 - Toès i Entrevalls". A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII. ISBN ISSN 1243-2032.
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. "Canavelles i Nyer". A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15. ISBN 84-85194-60-8.