ⓘ Hendaia és una localitat francesa del departament dels Pirineus Atlàntics en el territori basc de Lapurdi al País Basc del Nord. Limita al nord amb el mar Cantà ..

                                     

ⓘ Hendaia

Hendaia és una localitat francesa del departament dels Pirineus Atlàntics en el territori basc de Lapurdi al País Basc del Nord. Limita al nord amb el mar Cantàbric, a lest amb la commune dUrruña al sud amb Biriatu i a loest amb el riu Bidasoa i la badia de Txingudi. El nom significa "gran badia" i la ciutat és un important port pesquer, així com seu de lestació ferroviària internacional entre França i Espanya. A més, la ciutat compta amb un balneari molt conegut i que ha donat grans moments històrics la localitat. Té 12.596 habitants.

La ciutat està al curs mitjà del Bidasoa, a prop hi ha lIlla dels Faisans un lloc carregat dhistòria, ja que el 1463 el rei francès Lluís XI de França va tenir una trobada amb Enric IV de Castella. El 1526 Francesc I de França, que havia estat fet presoner la batalla de Pavia, va ser alliberat en aquesta illa a canvi de dos dels seus fills que van estar empresonats durant 4 anys. El 1615 hi va tenir lloc un intercanvi dinfantes reials, Isabel, germana de Lluís XIII, promesa amb el fill de Felip III i Anna dÀustria, germana daquest últim que era la promesa de Lluís XIII. El 1659 shi va signar la Pau dels Pirineus de conseqüència nefasta per la història de Catalunya, juntament amb lacord nupcial entre Lluís XIV i Maria Teresa, filla de Felip IV. A partir del tractat de 1856, lIlla dels Faisans pertany tant a França com a Espanya i des de 1901 ambdós països mantenen la sobirania per torns, sis mesos cada un.

El 23 doctubre de 1940 va tenir lloc a Hendaia la famosa entrevista entre Franco i Hitler per debatre la participació espanyola la II Guerra Mundial.