ⓘ Gorges de Carançà. Les Gorges de Carançà són un congost situat en el terme comunal de Toès i Entrevalls, la comarca del Conflent, la Catalunya del Nord. Es trob ..

                                     

ⓘ Gorges de Carançà

Les Gorges de Carançà són un congost situat en el terme comunal de Toès i Entrevalls, la comarca del Conflent, la Catalunya del Nord.

Es troben al sud-est del poble de Toès; el congost corre de forma sinuosa de nord a sud. Són un important reclam turístic per la comarca. Ultra el gran parc destacionament públic que hi ha, disposa duna parada del Tren Groc la vora. Es tracta dun congost de la vall del Torrent de Carançà situat en una zona boscosa que seixampla a tot el sector sud-est del terme de Toès i Entrevalls.

                                     

1. Etimologia

Alguns autors han defensat la forma Querençà per a aquest topònim. Joan Coromines, en canvi, es decanta per Carançà després dun llarg raonament en el seu Onomasticon Cataloniae. Coromines explica que aquest topònim prové dun ètim preromà, sorotàptic, karanto carant, canaleta molt pendent i rocosa per on salta laigua. Per tant, exclou del tot les propostes anteriorment explicades. Seguint el raonament de Coromines, tant Becat com el Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord avalen la forma Carançà.

                                     

2. Les gorges

A part de ser un atractiu turístic de primer ordre, per la seva situació geogràfica, les Gorges de Carançà són destí de nombroses rutes turístiques, moltes delles amb origen o destí la Vall de Núria, en rutes transpirinenques.

                                     

3. Bibliografia

  • Coromines, Joan. "Carançà". A: Onomasticon Cataloniae: Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua catalana. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i la Caixa, 1995 Onomasticon Cataloniae, III Bi - C. ISBN 84-7256-902-0.
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. "Toès". A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15. ISBN 84-85194-60-8.
  • Becat, Joan. "175 - Toès i Entrevalls". A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII. ISBN ISSN 1243-2032.