ⓘ Juranson és una comuna occitana del departament francès dels Pirineus Atlàntics, la regió de la Nova Aquitània. La comuna de Juranson és al sud-est de la ciutat ..

                                     

ⓘ Juranson

Juranson és una comuna occitana del departament francès dels Pirineus Atlàntics, la regió de la Nova Aquitània. La comuna de Juranson és al sud-est de la ciutat de Pau, amb la qual limita. Així mateix, la comuna de Juranson és dins la zona de lAppellation dorigine contrôlée amb la Denominació dOrigen de Juranson. Els vins de Juranson són els vins més prestigiosos del Bearn.

                                     

1. Geografia

Shi accedeix per la carretera nacional 134 N134, que uneix Pau amb els Pirineus per la Vall dAspa, i travessa el nucli urbà de Juranson. També arriben fins a aquesta comuna les carreteres departamentals 2, 217, 230 i 268. Les terres de la comuna estan banyades per la gave de Pau i pels seus afluents, el Néez i Las Hies, així com els tributaris daquest darrer: lArribeu, el Capdehé i el Lahourcade.

                                     

2. Toponímia

El topònim Juranson apareix la documentació antiga amb les formes següents:

  • Nostre-Done de Juranson 1484, notaris de Pau,
  • Duransoo i Duranson 1376 per aquestes dues formes, rellotge militar del Bearn,
  • Jurenco,
  • Juranssoo 1385, cens del Bearn,
  • Juransoo segle xiii, Fòrs de Béarn Furs del Bearn),
  • Guranso, Guiranso i Sanct-Johan de Juranson respectivament 1538 per les dus primeres formes i vers 1540, reformació del Bearn.

El topònim Jurque és mencionat el 1385 cens del Bearn.

El topònim Rousse apareix el 1863 al diccionari topogràfic Béarn-Pays basque.

                                     

3. Història

Juranson es troba la regió històrica del Bearn. Paul Raymond apunta que la comuna comptava amb una abadia laica, vassalla del vescomtat del Bearn. El 1385, Juranson tenia 54 focs i depenia de la batllia de Pau. El feu de Jurque, creat el 1617, era també vassall daquest vescomtat.

                                     

4. Cultura i patrimoni

A Juranson hi ha diversos elements del patrimoni local, com la façana de lajuntament, on es pot llegir la divisa de la vila Bi dou Rey, rey dous bis recordant la llegenda del bateig dEnric IV de França amb una gota de vi de Juranson, o el monument als morts per França obra de lescultor Ernest Gabard. Pel que fa al patrimoni religiós hi ha la capella de Rousse, renovada el 1854 i lesglésia de Notre-Dame-de-lAssomption construïda també durant el segle xix.

                                     

5. Equipaments

Educació

La comuna disposa de dues escoles primàries públiques Louis Barthou i Jean Moulin, duna escola primària privada Saint-Joseph, dun institut deducació especial privada Notre Dame de Guindalos, dun col legi privat col legi Saint-Joseph de la comunitat dels Germans de les Escoles Cristianes, dun col legi públic col legi Ernest Gabard i dun institut professional lycée André Campa.

Esports i equipaments esportius

La marató de Pau travessa la carretera de Gant a Juranson.

LStade deau vive, on sentrena el campió olímpic de canoa-caiac Tony Estanguet, forma part dels equipaments esportus de la comuna.