ⓘ 4a etapa del Tour de França de 2009. La 4a etapa del Tour de França de 2009 es va disputar el dimarts 7 de juliol sobre un recorregut de 39 quilòmetres pels vol ..

                                     

ⓘ 4a etapa del Tour de França de 2009

La 4a etapa del Tour de França de 2009 es va disputar el dimarts 7 de juliol sobre un recorregut de 39 quilòmetres pels voltants de Montpeller en el format de contrarellotge per equips. Des del 2005 no es disputava cap contrarellotge per equips al Tour. Lequip Astana simposà i el mallot groc continuà en poder de Fabian Cancellara per poc més de 20 centèsimes.

                                     

1. Recorregut

La sortida de letapa es troba la Place de la Comédie, al centre històric de Montpeller. El recorregut es dirigeix cap al nord-est tot passant per La Paillade, abans darribar a Grabels km 9, punt on es troba el primer control de temps.

Tot seguit la carretera comença una lleugera pujada per arribar al lloc anomenat Bel-Air km 15.5, punt culminant de letapa a 160 msnm. Amb tot, la part central de letapa és força ondulada i no serà fins que sapropin a Cournonterral km 26.5 quan torni el pla. Abans, a Murviel-lès-Montpellier km 19.5 hi ha un nou punt de control.

De Cournonterral es torna cap a Montpellier, tot passant pel darrer punt de control a Pignan. Els darrers quilòmetres tenen una petita tendència a baixar, però és quasi insignificant.

                                     

2. Resum de letapa

La sortida dels equips sefectuà des de la plaça de la Comédie. Lordre de sortida va ser linvers la classificació general per equips existent en acabar la 3a etapa, sent el primer a sortir el Caisse dEpargne, a les 14h 30 i amb una separació de 7 entre equips fins al darrer, lAstana, a les 16h 43.

Destaquen les nombroses caigudes i problemes tècnics patits pels primers equips al prendre la sortida. Així, Denís Ménxov Rabobank i Alessandro Ballan Lampre-Fondital caigueren en un dels primers tombs situat al Parc du Peyrou, al centre de Montpellier. Lequip més malparat fou el Bbox Bouygues Telecom que va patir quatre caigudes o sortides de la carretera, tres delles simultànies en un tomb al km 17, i dos punxades. En aquest mateix tomb del km 17 el neerlandès Piet Rooijakkers va caure i hagué de ser evacuat a un hospital, on se li diagnosticà una fractura al braç.

En la batalla per la victòria detapa es va imposar la lògica i els grans favorits van ocupar les dues primeres posicions finals, lAstana i el Garmin Chipotle, segon a 18". Cal destacar que el Garmin va fer bona part de la cursa amb sols 5 corredors, ja que els altres 4 shavien despenjat en els primers quilòmetres. Això és important, ja que en les contrarellotges per equips el temps es pren sobre el cinquè corredor de lequip que creua la meta.

En la lluita pel mallot groc lemoció va durar fins al darrer instant. Des dun primer moment lAstana anava augmentant les diferències respecte al Saxo Bank i tot feia suposar que hi hauria canvi de líder, però en el darrer instant no va ser així. LAstana es va imposar amb 40" respecte al Saxo Bank, la mateixa diferència que separava Fabian Cancellara de Lance Armstrong, però les centèsimes de la primera etapa van fer que Cancellara mantingués el mallot groc.

Amb aquesta victòria lAstana va distanciar els seus rivals en força temps: Carlos Sastre Cervélo TestTeam, va perdre 1 37", Denís Ménxov Rabobank, va perdre 2 20"; i Cadel Evans Silence-Lotto, es va deixar 2 35" respecte a lAstana.