ⓘ Geografia dÀlaba ..

Aberasturi

Aquesta situat a lest del municipi, a 8 km del centre urbà, la vora del riu Ertekaberri al peu duna muntanya i sobre un turó. Travessa la localitat la carretera local A-4126 que enllaça amb la comarcal A-132 que comunica Irunberri amb Vitòria.

Amarita

Coord.: 42° 54′ 56″ N, 2° 37′ 44″ O Amarita (en castellà Amárita és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria-Gasteiz al territori històric dÀlaba, País Basc. Està inclòs dins de la Zona Rural Nord-oest de Vitòria.

Andetxa

Andetxa / Antezana, antigament Antezana de Foronda o Antezana de Álava és un concejo del municipi de Vitòria-Gasteiz al territori històric dÀlaba, País Basc. Està inclòs dins de la Zona Rural Nord-oest de Vitòria.

Andollu

Andollu és un poble de la Zona Rural Est de Vitòria, al territori històric dÀlaba. Se situa la vora dun rierol en la carretera de Vitòria a Estella, limitant al N. amb Villafranca, a lI. amb Añua, a lO. amb Aberasturi i al S. amb Trocóniz.

Arangiz

Arangiz / Aránguiz és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria-Gasteiz al territori històric dÀlaba, País Basc. Està inclòs dins de la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Daquest poble és originària la família Lauzurica-Lauzurika.

Argandoña

Situat a lest del municipi, a 534 msnm, al peu de la carretera A-132 entre les localitats dAskartza, a loest, continuant en direcció est fins a Andollu i Santikurutze Kanpezu. Cruïlla de camins: A-4107 cap a Zerio al nord, A-4119 cap a Aberasturi al sud i A-3106 cap a Estibaliz.

                                     

Betoñu

Un dels 43 llogarets que suniren a Vitòria en diferents temps i ocasions i que en segregar-se en 1840 la Quadrilla dAñana va romandre en la Quadrilla de Vitoria.

                                     

Elorriaga

Un dels 43 llogarets que es reuniren a Vitòria en diferents temps i ocasions i que en segregar-se en 1840 la Quadrilla dAñana va romandre en la quadrilla de Vitoria. Es constituí en municipi independent arran la reforma municipal del segle xix, però en 1877 fou annexat novament a Vitòria. Estava governat pels Hijosdalgos de la Junta de Elorriaga.

                                     

Estarroa

Coord.: 42° 51′ 45″ N, 2° 44′ 51″ O Estarroa / Estarrona és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 34 habitants en. Està enclavat en la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. El 2007 tenia una població de 58 habitants. Es troba sobre un pujol de la Planada Alabesa, i proper la carretera que uneix Vitòria amb Otogoien. Fins a 1975 pertanyia al municipi de Mendoza.

                                     

Gereña

Gereña / Guereña és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 24 habitants en. Està enclavat en la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Formà part del municipi de Foronda fins al 1975, quan fou annexat a Vitòria. Es troba a uns 500 metres de laeroport de Vitòria.

                                     

Gobeu

Gobeu / Gobeo és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 34 habitants en. Està enclavat en la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Està situat 6 km al nord-oest del centre de la ciutat, prop dels límits de la mateixa que ha crescut pràcticament fins a aconseguir el poble i al marge esquerre del riu Zadorra. A terrenys que pertanyien al poble de Gobeu es va construir el polígon industrial dEhari-Gobeu. Les seves festes patronals se celebren el 29 de juny per Sant Pere

                                     

Gometxa

Gometxa / Gomecha és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 53 habitants en. Forma part de la Zona Rural Sud-oest de Vitòria. Es troba a 560 msnm, al sud-est de Vitòria i al peu de les Muntanyes de Vitòria. Fou un dels llogarets agregats a Vitòria el 1332.

                                     

Legarda (Àlaba)

Legarda és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 36 habitants en. Està enclavat en la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Es troba a uns 526 msnm, a els contraforts de la Serra dArato. Formà part del municipi de Foronda fins al 1975, quan fou annexat a Vitòria.

                                     

Lermanda

Lermanda és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. El 2007 tenia 17 habitants. Forma part de la Zona Rural Sud-oest de Vitòria. És a una altitud de 508 m i està situat al sud-est de Vitòria, als contraforts de les muntanyes de Vitòria i al marge dret dun afluent del riu Zadorra.

                                     

Lopida

Lopida / Lopidana és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 21 habitants en. Està enclavat en la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Es troba a uns 505 msnm, Es troba en la riba dreta del riu Zadorra, entre els pobles dIhurre i Gobeu. Es troba 6.5 km al nord-oest del centre de la ciutat de Vitòria. Antigament estava annexionat al municipi de Foronda fins que el 1975 fou annexat a Vitòria. Té una església romànica del segle xiii. Parròquia de la Mare de Déu de la Purificació.

                                     

Mandoia

Mandoia / Mandojana és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 21 habitants en. Forma part de la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Es troba a uns 525 msnm i es troba a 2 kilòmetres de laeroport de Vitòria i a 11 més de Legarda. Estava integrat dins el municipi de Foronda fins que el 1975 fou incorporat a Vitòria.

                                     

Uribarri Dibiña

Uribarri Dibiña / Ullíbarri-Viña és un poble i concejo pertanyent al municipi de Vitòria. Tenia 38 habitants en. Forma part de la Zona Rural Nord-oest de Vitòria. Es troba a uns 549 msnm. Durant ledat mitjana formà part del districte de Divina, i està documentat com a Hurivari la Reixa de San Millán. Després formà part del municipi de Foronda fins que el 1975 fou incorporat a Vitòria.

                                     

Zerio

La seva parròquia va estar sota el patronat de la Comunitat de Dominiques de San Juan de Quejana. Un dels 43 llogarets que suniren a Vitòria en diferents temps i ocasions i que en segregar-se en 1840 la Quadrilla dAñana va romandre en la Quadrilla de Vitoria.