ⓘ Gorges de la Fou, Cortsaví. Les Gorges de la Fou o millor La Fou és un congost al torrent anomenat la Fou, un afluent del Tec, entre les comunes nord-catalanes ..

                                     

ⓘ Gorges de la Fou (Cortsaví)

Les Gorges de la Fou o millor La Fou és un congost al torrent anomenat la Fou, un afluent del Tec, entre les comunes nord-catalanes de Cortsaví i de Montferrer, però molt a prop de la dArles don surt el recorregut visitable, tots tres situats la comarca del Vallespir, la Catalunya del Nord.

La profunditat, llargada i estretor del pas obert per laigua la roca calcària són: 1.7 quilòmetres de llarg, profunditat de 150 m, i una separació que, al fons, sovint no passa del metre. Per a realçar-ne els atractius turístics, shi ha posat una passera metàl lica que permet de fer un recorregut de noranta minuts al llarg dun quilòmetre i mig, amb pendents de 9% i amplària dun metre. Hom ha qualificat el congost de "les gorges més estretes del món".

Hi ha una xarxa de galeries subterrànies i de grutes disposades tant al llarg com en laltura de les gorges, que no és oberta la visita turística.

                                     

1. Història

La llegenda vinculava aquest lloc amb la presència de bruixes i genis malèfics, cosa que hauria portat que -segons la tradició oral- no fes cap temptativa dexploració del congost durant segles. Als anys 1830-1850, els trabucaires bandolers de camí ral shi refugiaven dels miquelets; però no fou fins al 1928 que es documentà per primer cop que un grup de veïns dArles i dels Banys travessessin les gorges de cap a cap.

                                     

2. Bibliografia

  • Becat, Joan. "49 - Cortsaví i 92 - Montferrer". A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII. ISBN ISSN 1243-2032.
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. "Cortsaví i Montferrer". A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15. ISBN 84-85194-60-8.
                                     

3. Enllaços externs

  • Les gorges la plana de lajuntament de Cortsaví Arxivat 2013-04-30 a Wayback Machine. francès.
  • Plana web oficial francès.
  • Horaris i altres informacions francès.