ⓘ Coves dArtà. Les coves dArtà són unes coves situades a Canyamel. Es varen formar arran dalguna mena de moviment sísmic que varen patir les muntanyes a on estan ..

                                     

ⓘ Coves dArtà

Les coves dArtà són unes coves situades a Canyamel. Es varen formar arran dalguna mena de moviment sísmic que varen patir les muntanyes a on estan situades i per lacció contínua de les aigües subterrànies. Tenen una superfície de 450 metres.

                                     

1. Situació

A un quilòmetre del nucli costaner de Canyamel, la zona del Cap Vermell dins el terme municipal de Capdepera, trobem les coves de sErmità, també anomenades coves dArtà pel fet que aquestes van pertànyer a Artà fins que, al segle xix, Capdepera es constituí en municipi independent.

                                     

2. Història

Les coves, situades a 150 metres dalçada i envoltades de muntanyes que salcen sobre la mar, no foren descobertes fins al començament del segle xix, encara que han estat visitades des de temps remots i és molt probable que els primitius habitants de lilla, així com els diversos pobles que posteriorment lhabitaren ja les coneguessin. Des daleshores, són molts el personatges rellevants que les han visitades, com el poeta Costa i Llobera 1854-1922, que dedicà la seva obra La deixa del geni grec a les coves; o larxiduc Lluís Salvador 1847-1915, que va descriure de manera minuciosa en la seva obra Die Balearen la seva visita a lindret. Des de lèpoca de larxiduc Lluís Salvador, en què la visita es feia amb llanternes de petroli, les coves shan il luminat, cosa que permet en lactualitat contemplar amb un recorregut de menys duna hora totes les imponents sales i les espectaculars estalactites i estalagmites, entre les quals destaca lanomenada Reina de les columnes, de més de vint metres dalçada.

                                     

3. Vestíbuls i galeries

Els diferents departaments o dependències que trobam en la visita a les coves són:

  • LInfern
  • Sala de les columnes
  • El Teatre
  • Sala de les banderes
  • Vestíbul o sala dentrada

Reina de las columnas